Szegfű Katalin honlapja

2017. április 13-án az a megtiszteltetés ért, hogy Békés Városért kitüntetést vehettem át

újságírói, kiadványszerkesztői és a helyi civil közösségeket támogató munkám elismeréseként.

A képviselő-testület által adományozott elismerés történetében a legfiatalabb lehettem, aki átvehette.

 

A méltatásom teljes szövege, amely 2017. április 13-án hangzott el a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, amikor Békés Városért kitüntetést vehettem át:

Szegfű Katalin neve megkerülhetetlen, ha a békési médiáról esik szó. Kitartó, szívós, lelkiismeretes munkával, kérlelhetetlen igényességgel és öntudattal végzi feladatát.

Szigorú nevelési elveket valló békési család szülötte, melyben megtanulhatta, hogy a munkának és a tanulásnak van igazán becsülete. A helyi és békéscsabai iskolaévek után 2001-ben Szegeden szerzett kitüntetéses diplomát. Újságíró lett. A Békési Újságot 2004 óta főszerkeszti mind a mai napig. Azóta követi egészen közelről városunk közéletének eseményeit. Békés oktatási, egyházi, kulturális, sport és civil életének avatott ismerője és krónikása, melyről e lap hasábjain publikált cikkek ezrei tanúskodnak.

Független médiaszakember, szabadúszó újságíró, mozgóképkultúra és médiaismeret tanár. Hosszú évekig oktatott a békési mezőgazdasági szakiskolában, a gimnáziumi osztályokban. Jelenleg az Andrássy Gyula Gimnázium, és a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium óraadó médiatanára. E két neves békéscsabai gimnáziumban napjainkban összesen mintegy háromszáz növendékének adja át a filmművészet és a média legkülönfélébb területeit felölelő szakmai tudását.

Rendszeresen publikál a Békési Újság mellett az Evangélikus Egyház országos lapjaiban, és készít műsorokat az Evangélikus Rádiómisszió számára. Alapító tagja a Protestáns Újságírók Szövetségének.

Több mint egy évtizedig békési rádióadók műsorvezető-riportereként dolgozott, ezek műsoraiba szakmaiságot, kreativitást és lokálpatrióta szemléletet csempészett. Hangjához máig ragaszkodnak az egykori hallgatók.

Szegfű Katalin újságszerkesztői munkája mellett évente egy vagy több könyvet szerkeszt, elsősorban a Békési Újságot kiadó Családért Alapítvány számára. Eddig tizenkét alkalommal jelent meg  a helyi értéktárba beemelt Békési Kalendárium, melynek ötletgazdája és kezdettől a szerkesztője. A  színes tartamú, igényes kivitelű, lokálpatrióta látásmódú Kalendárium nagy népszerűségnek örvend, mára számos békési családban lett ez a karácsonyi ajándékozás elmaradhatatlan kelléke. Tagja volt a tavaly év végén megjelent Üdvözlet Békésről című nagy sikerű fotókönyv szerkesztőbizottságának is.

 

A békési civil szervezetekkel és intézményekkel szoros kapcsolatban áll. Több kiadványt írt és szerkesztett helyi civil szervezetek felkérése, önkéntes munkában. A Nefelejcs Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapító tagjaként a szervezet sajtómegjelenéseiért felel.


A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület, a KÉSZ, a Nefelejcs Egyesület, a Püski Sándor Könyvtár, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ, a Jantyik Mátyás Múzeum, a békési egyházak, az iskolák, a sportszervezetek és nem utolsó sorban Békés Város Önkormányzata is sokat köszönhet neki.

Szegfű Katalin az előbbiekben méltatott munkássága, tehát Békés város életének hiteles és felkészült, magas szakmai nívójú megörökítése, továbbá a civil szervezeteket segítő munkája miatt a „Békés Városért” kitüntetésben részesül.


 

 

Névnap

Ma 2021. május 18., kedd, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.