Szegfű Katalin honlapja

Keserű a Luther csoki PDF Nyomtatás E-mail

Németországban Luther Márton arcképével díszített keserűcsokoládé kapható, a Rotstern cég terméke.

A Luther csoki jó. Főleg annak, aki szereti a valódi kakaóból készített édességet, ami ebben az esetben inkább keserű, de tiszta ízű. Ám a csokoládé megítélése tapasztalatom szerint mégsem egyértelmű. Egyesek a keserűségét érzik ki belőle, mások azt a tisztaságát, amit régen vagy még sosem élveztek.

Nem így volt Luther idejében is?! Az ő új tanítása is milyen sok keserűséget okozott ellenfeleinek. Hiszen olyan dologhoz nyúlt a búcsúcédula elleni fellépésével, ami a korabeli egyházat súlyosan, egzisztenciájában érintette. Sok egyéni és egyházi bűnre rámutatott, márpedig mindannyian tudjuk, ma is ez a legelfogadhatatlanabb a keresztényektől sokaknak.

Mások azonban, akik bizonnyal már maguk is szenvedték lelkükben a sok igazságtalanságot, egyházi és világi elnyomást, az istentelen papok szégyenét, úgy engedték magukhoz a fiatal wittenbergi teológus professzor tanításait, mint valami igen tiszta forrásból merített új igazságot. Ami – és talán éppen ez Luther legnagyobb érdeme – egy szerető és szerethető Istent mutatott fel, nem olyat, aki az ember vesztét és örök gyötrelmét akarja. Hanem olyat, akit a tékozló fiú apjának alakjában mutatott be legfélreérthetetlenebbül Jézus Krisztus. Aki önnön Fiát is feláldozta szeretete, irgalma, kegyelmessége bizonyosságául. Aki egy életen keresztül képes magához láncolni fiatalt és öreget egyaránt. Akinek tiszteletére öröm összejönni a hittestvérekkel. Akit a világon milliárdok imádnak. Aki új életminőséget képes adni az embereknek.

Luther érdeme, hogy istenkeresésének gyötrelmei közepette abban a középkori sötétségben is ezt az Istent ismerte fel, és nem félt előállni vele, hogy másoknak is boldogsága, lelkileg egészségesebb élete legyen.

Luthert olvasva mindig megdöbbent, hogy milyen egyszerű szavakkal tudott tanítani. Ez bizony ma is minta valamennyi keresztény – nem csak lelkész – számára. Csak azt lehet egyszerű szavakkal továbbadni, amit mi magunk is hiszünk, vallunk és élünk.

Hogyan kerülhetett Luther Márton egy csokoládé papírjára?! Talán mert meghökkentő, frappánsnak vélt szlogent találtak hozzá: „Megért egy bűn(beesés)t” (Die ist eine Sünde wert), ez Luther arcképével együtt felkeltheti a kíváncsiságot és így könnyebben el lehet adni a terméket. Talán mert mégsem botránykő Luther személye ötszáz év múltán saját országában. Sőt mint nemrégen egy lakossági felmérésben olvastam, a németek történelmük egyik legjelentősebb alakjának tekintik.

Keserű a Luther csoki, de érdemes megkóstolni.

/A jegyzet az Evangélikus Élet című lapban jelent meg./

 

Névnap

Ma 2019. november 17., vasárnap, Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.