Szegfű Katalin honlapja

Több ez mint egy gigantikus templom PDF Nyomtatás E-mail

A két éve átadott, romjaiból felépített drezdai Miasszonyunk-templom

Még csak két éve áll ismét a drezdai Frauenkirche, de máris tíz, sőt talán százezrek tartották fontosnak, hogy elzarándokoljanak a templomhoz, templomba, hogy megértsenek valamit abból, miért lett ez az Isten háza az emlékezés és kiengesztelődés szimbóluma.

Szokatlan látni, hogy egy „egyszerű” vasárnapon hosszú-hosszú, szinte végeláthatatlan sorokban állnak az emberek a gigantikus építmény összes bejáratánál, már az istentisztelet előtt egy-két órával. Várják sorukat, hogy belépjenek a szent helyre e sokat szenvedett városban.
A drezdai Frauenkirche (Miasszonyunk-templom) a protestáns barokk egyik legszebb darabja, 1743-ban épült fel és több mint 200 éven át rendíthetetlenül hirdette Isten nagyságát. (Kutatások szerint ugyanezen a helyen már a 11. században állt is templom.) 1945 februárjában, amikor az ismételt angol-amerikai szőnyegbombázások becslések szerint negyven-százezer drezdai polgár életét követelték, porig rombolták a templomot is. A romokat a város újjáépítése során nem távolították el, így lett a kőhalom több mint négy évtizeden át Drezda elpusztításának és a háború rémségeinek szimbóluma. Voltak, akik számára a templomromok jelenléte természetessé vált, mások ebbe nem nyugodtak bele. Évtizedeken keresztül esély sem volt a felújítására a kelet-németországi városban, ennek reális igénye csak a kilencvenes években fogalmazódhatott meg. Ezt követően óriási összefogással, nemzetközi közadakozással egy évtized alatt sikerült eredeti állapotában újra felépíteni.

Mivel a bombázáskor a templom kiégett és a kupola két nappal a bombázások után hatalmas robajjal beomlott, sok kődarab, ha füsttől és koromtól feketén is, de megmaradt. A romtéglákat (összesen nagyjából százezer darabot) óriási munkával beazonosították, majd beleépítették az új templomba, a többi követ pedig háromdimenziós számítógépes szimulációs program segítségével csiszolták méretre és helyére. Így elegyedik a fehér új a szürkés-fekete régivel. Minden fekete tégla egy-egy felkiáltás, ami nem engedi feledni a háborúk értelmetlen iszonyatát. Érdekesség, hogy a most még fehérnek tűnő kövek szakértők szerint évtizedek múltán kémiai okok miatt elszürkülnek majd. Összeolvadnak a régiekkel. Mire ez megtörténik, talán száz év is eltelik a bombázástól számítva. Akkorra a lelkek sebei is begyógyulhatnak.
A 2005.október 30-én, a reformáció emléknapján óriási társadalmi érdeklődés közepette átadott templom impozáns belső berendezése teljesen új, bár általános meghökkenésre a romok feltárásakor kiderült, sok részlet azonosítható, beépíthető.


A drezdai evangélikus Miasszonyunk-templom azért lehetett a béke szimbóluma, mert újjáépítésekor világméretű összefogás valósult meg, a leginkább szívszorítóak az angolok és az amerikaiak, az egykori bombázó államok polgárainak felajánlásai. Összesen mintegy hatszázezren adakoztak, együttvéve több mint 100 millió eurót adtak össze. Volt aki orvosi Nobel-díja teljes összegét adta, mások értelemszerűen kevesebbet. A munkák összköltsége 180 millió eurót tett ki. Felszentelésére 2005. október 31-én, a reformáció ünnepén került sor.
A 67 méter magas tornyú Miasszonyunk-templomban óriási élmény egy istentiszteleten való részvétel a többi háromezer keresztény hittestvér társaságában. Csodálatos a templom akusztikája, a teljesen új orgona hangja, és a lelkészek is érthetően, a lényegről, a krisztusi evangéliumról szólnak. A gyülekezet tagjai közül itt mindenkinek van módja szolgálni a külföldi turisták és a Németország valamennyi részéből idesereglő hívek között. A több tízezer tagot számláló gyülekezet számára zenés áhítatok, egyéb találkozások, istentiszteletek vannak a hét minden napján, emellett gazdag egyházzenei programok is megtöltik a padsorokat.
Drezda nem utolsó sorban a Frauenkirche miatt, ma ismét kulturális fellegvár, félmillió lakosával Szászország székhelye.
Szegfű Katalin

/Megjelent az Evangélikus Élet című hetilapban/

 

Névnap

Ma 2019. november 17., vasárnap, Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.